vineri, 22 ianuarie 2010

Chakrele - centrii energetici

Bună!
Dacă ai ajuns pe acest blog e bine, înseamnă că deja te-ai trezit spiritual într-o oarecare măsură sau poate eşti interesat de domeniul spiritualului şi al energeticului. Chiar dacă eşti numai din curiozitate, te-aş ruga şi sfătui să parcurgi postările pentru că ai putea găsi răspunsuri la multe dintre întrebările care te frământă.

Acum să vorbim despre chakre.
Ideea de chakre vine din yoga, dar a fost încorporată în diferite alte sisteme spirituale. Sistemul chakrelor a fost dezvoltat în India în Evul Mediu. În limba sanscrită, “chakra” înseamna “roată.”
Chakrele sunt dispuse de-a lungul corpului. Sunt ca niste sfere/bile/centrii de energie care sunt responsabili cu anumite comportamente şi cu sănătatea energetică şi fizică a corpului şi anumitor zone.
În corpul nostru există 7 chakre majore. Numerotarea lor înceăe dinspre pământ spre cer. Fiecare chakră are o culoare, notă muzicală, element, corespunzătoare.
Fiecare chakră se mişcă(roteşte) continuu şi într-un anumit sens: orar-antiorar.
Chakra 1(rădăcină) -
Muladhara


Este localizată, raportat la corpul fizic, între organele genitale sexuale şi anus. Ca reprezentare grafică este floare de lotus cu 4 petale. Culoare chakrei 1 este roşu. Elementul este pământul.
Funcţionarea corespunzătoare a acestei chakre trezeşte în noi dorinţa de a moşteni şi instinctul de conservare, trăsături date de elementul pământ. Funcţia psihică a acestei chakre este instinctul de supravieţuire.
Disfuncţiile fizice şi psihice sunt teama de moarte, evitarea răspunderii, agresivitate crescută, probleme cu ordinea şi încadrarea în timp, stare de nerăbdare şi dependenţă, obezitate, hemoroizi, senzaţia "cu capul în nori", persoana este foarte bolnăvicioasă. Închiderea chakrei produce impotenţă.
Centrul energetic care conectează la energii de vibraţia chakrei 1 şi care ajută la echilibrarea ei, se află în Munţii Parâng - Petroşani.

Chakra 2(sexuală/subombilicală) - SwadhisthanaRaportat la corpul fizic, este localizată la 2 degete(2cm) sub ombilic. Reprezentarea grafică este floarea de lotus cu 6 petale. Culoarea chakrei 2 este portocaliul iar elementul este apa.
Funcţionarea corectă a chakrei 2 trezeşte în noi dorinţa de a avea relaţii sociale şi de cuplu. Trăsăturile sale sunt puritatea şi ataşamentul. Chakra 2 este responsabilă de practicarea cu plăcere a actului sexual şi relaxarea, ea controlează calitatea relaţiilor noastre. Funcţia psihică a aceste chakre este instinctul de reproducere.
Disfuncţiile fizice şi psihice ale chakrei 2 creează teama de atingere, fobie de contact fizic, impotenţă, frigiditate, complexe de inferioritate, fobii şi chiar infecţii. Persoana este uşor de manipulat, are o stare de nonexistenţă, de gol şi lipsă de scop.
Centrul energetic care conectează la energii de vibraţia chakrei 2 şi care ajută la echilibrarea ei, se află în Sinleul Sivaniei - Sălaj - Dacidava.

Chakra 3(a plexului solar) - ManipuraRaportat la corpul fizic, se află la patru degete deasupra ombilicului("gura stomacului"). Este responsabilă cu protecţia corpului şi este cea mai expusă vampirismului energetic. O bună apărare împotriva în această privinţă este împreunarea degetelor mâinii sub formă de stea.
Reprezentarea grafică a chakrei 3 este floarea de lotus cu 10 petale, iar culoarea reprezentativă ei este galbenul-auriu. Elementul chakrei 3 este focul.
Funcţionarea corectă duce la coordonarea stării de relaxare şi asigură capacitatea de concentrare şi claritatea în gândire. Este responsabilă de tonifierea generală a organismului, iar funcţia psihica este raţionalul.
Disfuncţiile fizice şi psihice ale chakrei 3 duc la teamă, intimidare, lipsă de încredere în sine, teamă de responsabilitate. Persoana este egoistă, îngrijorată, lacomă şi are o digestie proastă, predispoziţie(sau prezenţa) spre diabet, ulcer, ciroză, etc.
Centrul energetic care conectează la energii de vibraţia chakrei 3 şi care ajută la echilibrarea ei, se află în Polovragi - Tg. Jiu.

Chakra 4(a inimii) - AnahataEste localizată în mijlocul toracelui, în dreptul inimii. Reprezentarea grafică a sa este floarea de lotus cu 12 petale iar culoarea corespunzătoare ei este verdele crud. Elementul său este aerul.
Funcţionarea corectă a chakrei inimii determină capacitatea de iubire necondiţionată, încrederea în sine, acceptarea, scade teama sau impactul stresului şi asigură calmul, armonia şi concentrarea.
Disfuncţiile fizice şi psihice ale chakrei 4 duc la scăderea chefului de viaţă, astm, hipo sau hipertensiune arterială, boli de inimă sau de plămâni. Persoana este geloasă, egoistă, urăşte, condiţionează iubirea.
Centrul energetic care conectează la energii de vibraţia chakrei 4 şi care ajută la echilibrarea ei, se află în Munţii Rarău - Câmpulung Moldovenesc.

Chakra 5(a gâtului) - VishuddhaLocalizarea ei, după cum îi spune şi numele, este la baza gâtului. Reprezentarea grafică a ei este floarea de lotus cu 16 petale iar culoarea sa reprezentativă este albastrul deschis.
Elementul său este eterul.
Funcţionarea corectă a chakrei 5 permite emisia emoţiilor, exprimarea bucuriei, autoexprimarea şi creativitatea. Ea asigură aptitudinile pentru educaţie, actorie şi telepatie. Este chakra cea mai uşor expusă stresului.
Disfuncţiile fizice şi psihice ale chakrei 5 duc la apariţia timidităţii, tracului, bâlbâielii sau depresiei. Persoanele devin introvertite şi sunt mai predispuse la bol cardiovasculare şi la impotenţă, în comparaţie cu cele extrovertite.
Centrul energetic care conectează la energii de vibraţia chakrei 5 şi care ajută la echilibrarea ei, se află în Sarmisegetuza.

Chakra 6(celui de-al treilea ochi) - AjnaEste localizată la un centimetru deasupra ochilor, între sprâncene. Reprezentarea sa grafică este un cerc alb cu 2 petale de lotus. Culoarea sa reprezentativă este albastrul-indigo.
Funcţionarea corectă a chakrei 6 determină o bună intuiţie. Ea este centrul de comandă mentală, clarviziune şi telepatie.
Disfuncţiile fizice şi psihice ale chakrei pot produce paranoia, confuzia şi încordarea, însoţite de dureri de cap. Persoana are o stare psihică labilă, nu are un scop, are halucinaţii şi credinţă dusă până la fantism.
Centrul energetic care conectează la energii de vibraţia chakrei 6 şi care ajută la echilibrarea ei, se află în Capidava(între Hârşova şi Cernavodă).

Chakra 7(a coroanei) - SahashraraLocalizarea ei, raportat la corpul fizic, este în creştetul capului. Chakra 7 aparţine lui Dumnezeu.
Reprezentarea grafică a sa este floarea de lotus cu o mie de petale, iar culoarea sa este alb.
Funcţionarea corectă a chakrei determină starea de confort şi de seninătate, ea controlând memoria directă şi pe cea indirectă. Meditaţia pe această chakră duce la pacea universală şi primirea de informaţii utile din astral.
Disfuncţiile fizice şi psihice ale chakrei 7 duc la înstrăinarea de Divinitate, nelinişte, nemulţumire, lipsa încrederii în viaţă, lipsa inspiraţiei şi derută.
Centrul energetic care conectează la energii de vibraţia chakrei 6 şi care ajută la echilibrarea ei, se află la mănăstirea Sâmbăta de Sus

Trebuie să precizez că mai sunt şi alte chakre, secundare, la nivelul corpului care ating cifra de 300(fiecare punct al acupuncturii reprezintă o minichakră) precum şi în afara corpului.
Cele din corp sunt: chakrele picioarelor, ovarelor/testiculelor şi chakrele mâinilor.
Iar cele din afara corpului sunt îndreptate către cer în continuarea chakrei 7 ajungând cifra de 22 de chakre, după anumiţi autori.

Există mai multe metode, tehnici şi sisteme prin care se pot curăţa, echilibra, reenergiza chakrele, despre care voi vorbi în următoarele postări,
Voi scrie si despre atacuri energetice precum si despre flacăra violet, şi nu numai.

La sfărşitul postării voi ataşa 3 videoclipuri despre chakre, care vă vor ajuta să înţelegeţi şi mai bine conceptul şi funcţionarea lor.

Multa linişte şi pace!
18 comentarii:

 1. Dragul meu Bogdan, mă bucur că ai reușit să creezi blogul acesta. Foarte frumoasă postarea, pur informativă. Așa voi înțelege mult mai bine informația pe care mi-o oferi de fiecare dată când ne întâlnim. Îți mulțumesc și aștept să postezi mai mult deși multe lucruri mi le-ai explicat. Love you tutule!

  RăspundețiȘtergere
 2. Da Diana, cred, sunt pasionat şi mic cunoscator al "chestiilor astea".
  Este un subiect fascinanT. Mie imi place foarte mult ceea ce fac şi atâta timp cât ştiu ca fac ceva bine, voi continua în a face şi a spune mai departe.
  Să ai o zi bună! :)

  RăspundețiȘtergere
 3. Eu cred ca esti pe langa.Cu un google-it si eu pot scrie despre fizica nucleara si mecanica cuantica.Intr-adevar, pe aia ,care habar n-au despre ce vb tu pe aici ii fascinezi cu cunostintele tale.8-|

  RăspundețiȘtergere
 4. vaaai esti pasionat?!Gaseste-ti o pasiune mai realista:)))

  RăspundețiȘtergere
 5. Şi de ce nu o faci dragul/draga meu/mea prieten/ă? Să scrii despre fizica nucleară/cuantică.
  Şi de ce anume crezi că aş fi pe lângă, aşa cum spui tu? Pt că nu am pus mai multă informaţie, sau pentru că defapt nu cunoşti nimic despre subiect dar preferi să fi gică-contra şi să te aflii în treabă?

  Şi de ce ai preferat să-ţi păstrezi anonimatul? :)
  O zi bună îţi doresc, Anonim! :)

  RăspundețiȘtergere
 6. Da sunt pasionat şi e foarte realistă pasiunea mea. Dar până nu o trăieşti pe propria piele doar stai de-o parte şi dai din gură :)
  Îţi înţeleg atitudinea. E tipică. Să nu ştii despre ce vorbeşti dar totuşi să vorbeşti ca şi cum ai ştii totul :)) E ok! Pe mine nu ma deranjează comentariile tale, şi după cum observi le las publice şi îţi şi răspund la ele.
  Mă rog să ajungi, cândva, să înţelegi despre ce vorbesc eu aici.
  O zi minunată!

  RăspundețiȘtergere
 7. O mare rugaminte Bogdan,ai putea sa-mi trimiti si mie datele exacte ale centrilor energetici,as face o astfel de excursie prin muntii nostri?Multumesc anticipat.

  RăspundețiȘtergere
 8. Adresa mea de yahoo este digianiro@yahoo.com.

  RăspundețiȘtergere
 9. Foarte frumos blogul,stiu exact despre ce este vorba;)cu cei care nu inteleg nika,pls nu te mai chinui,o zi faina:)

  RăspundețiȘtergere
 10. mai poti scrie si despre prananadi si maestrii prananadi,o tehnica din tibet care a ajuns si la noi,fiind practicata in america si in ungarian,numai.mai departe vezi tu;)

  RăspundețiȘtergere
 11. foarte bine :) ma bucur ca ai postat :) pup

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mulţumesc pentru apreciere :)
   Mă bucur că îţi este de folos!
   O zi bună!

   Ștergere
 12. care este diferenta intre un om treaz si unul adormit? care sunt simptomele trezirii?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Bună!
   Îmi cer scuze pentru întârziere. Simptomele sunt multiple şi foarte variate. Practic fiecare persoană poate avea alte simptome, iar unele nu au nici un fel de simptom fizic, măsurabil, palpabil. Eu voi enumera câteva întâlnite fie la mine, fie la cunoştinţe din grupul din care fac parte.
   Cele mai frecvente sunt durerile de cap, care se asociază cu deschiderea Chakrei 7. Mai pot fii simptome de oboseală prelungită, chiar şi după un somn bun, ori opusul - insomnii... Mai pot fii tot felul de dureri în zonele unde pot fi blocate chakrele.
   Dar după cum spuneam, pot să nu apară astfel de simptome, fizice, şi pot fi doar de natură psihologică. De exemplu a realiza că este "ceva mai mult", sau că "ceva se schimbă(în tine sau în jurul tău)" pot fi tot felul de momente revelatoare şi lista poate continua :)
   Sper că am fost de fols.
   O zi frumoasă!

   Ștergere
 13. Felicitări, chiar dacă sunt cu întârziere! Am ajuns aici căutând ceva material documentar pentru a arăta celor care cred în teoria lui Howard Gardner (inteligenţele multiple) că de fapt aşa-zisa sa teorie, e un fals grosolan, o simplă preluare a informaţiilor legate de cele 7 chakras... Teoria inteligenţelor multiple există şi e validă, dar Gardner vrea neapărat să intre în istorie cu munca altor zeci de generaţii...

  RăspundețiȘtergere
 14. Bravo, buna treaba.. iar cei care sunt total dezimformati nu inteleg dc isi dau cu parerea.. e timpu` sa ne trezim si sa ne-ndreptam spre originile noastre adevarate, spre spiritualitate, chiar daca traim in vremurile in care suntem indoctrinati, manipulati de cand ne nastem. Felicitari pt tema! O zi buna

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mulţumesc Anonim :)
   Oamenii în general îşi dau cu părerea, chiar dacă sunt informaţi despre subiect, sau nu. Poate românii au acest aspect mai bine dezvoltat. Eu sunt de părere că trebuie să îi înţelegem şi acceptăm. Nu trebuie să îi judecăm. Dacă ne gândim bine, şi noi am fost la un moment dat în acea fază, când nu ştiam lucruri.
   Unii oameni îşi dau cu părerea, chiar dacă nu sunt informaţi şi uneori încearcă să demonteze anumite idei dintr-un mecanism de apărare. Unele persoane sunt atât de rezistente la schimbare, încât demontează orice lucru care nu este în concordanţă cu schemele lor mentale. E ok, încă nu au ajuns la acel nivel. Trebuie ajutaţi şi iubiţi.
   Trezirea vine singură, nu poate fi forţată.
   O zi frumoasă şi ţie!

   Ștergere